Båtvrak.

Gjennom et samarbeid med Handelens Miljøfond og Norscan Partners er nå en rekke fjellstyrer i gang med å kartlegge og fjerne båtvrak fra statsallmenningene i Sør-Norge. Båtvrak av plast og trebåter med maling, lakk og bunnstoff er en kilde til mikroplast som nå fraktes ut av høyfjellet.

Prosjektet har blitt finansiert av Handelens Miljøfond (HMF). Fondet skal rydde opp i plastforsøpling og finansieres gjennom salget av plastposer i Norge. I flere år har man hatt fokus på båtvrak ved havet. Nå ønsker man også å få fjernet vrak i skog og fjell.

“Norges Fjellstyresamband har visualisert hvilke fjellstyrer som i dag er med på prosjektet gjennom et interaktivt kart. Her kan man klikke på den enkelte båt og få opp informasjon om prosjektet lokalt, samt bilder. Mange fjellstyrer har nylig blitt med, og vi vil supplere med informasjon om prosjektet etterhvert” opplyser Torgeir Lande i Norge Fjellstyresamband

“Vi erfarer at det er stor forskjell på hvor mange båtvrak det er i de forskjellige statsallmenningene. Og noen vann har svært mange vrak og vi ser at det kan være så mange som opp mot 100 båtvrak ved et enkelt vann. Mens i andre områder har det trolig vært mindre aktivitet og derfor færre båter og færre vrak” oppsummerer Sveinar Kildal i Norscan. Enkelte fjellstyrer har også ryddet fjellet for vrak tidligere.

Den innsats som gjøres nå er av stor viktighet. Og kronen på verket ville være om de fjellstyrene som er med innfører en 0-visjon for plastsøppel i fjellet! Et plastsøppelfritt fjell burde være innenfor rekkevidde. Vrakene er plast og trebåter. Det er også mye annen forurensing som følger med båtene og fisket. Prosjektet tar med seg plastsøppel som ligger i vrakene og dette er ofte presenninger, fiskesaker, dekk, kanner og mye annet! 

Mange innsjøer i Norge ligger naturligvis utenfor statsallmenningene. Det kan være mulig for fjellstyrene å ta på seg oppdrag med å bistå grunneiere eller foreninger med innsamling av båtvrak i disse vannene. Forutsetning er selvfølgelig at fjellstyret har tid og anledning. Handelens Miljøfond har som mål å samle inn mest mulig tonn plast fra naturen og ser gjerne at man klarer å få til gode ordninger i alle innsjøer hvor de er plastforurensing.  

Engerdal fjellstyre er i gang med å fjerne gamle båtvrak fra statsallmenningen. Totalt har vi siste året fjernet over 20 vrak fra allmenningen. Vi registrerer båter som åpenbart ikke er i bruk lenger eller er forlatt for henting og utkjøring senere. Der vi er usikre på eierskap og omstendigheter, merker vi båten med informasjon der eier gis mulighet til å kontakte innen satt frist. Dersom eier ikke melder seg, blir båten samlet inn.

Ved du om båtvrak i Engerdal? Eller har du sjøl en gammel båt liggende som ikke er i bruk lenger og som skulle vært kassert, men du ønsker uttransport på? Nøl ikke med å ta kontakt med Engerdal fjellstyre: post@engerdal-fjellstyre.no .

For mer info

www.batvrak.no

www.handelensmiljofond.no

Se fersk nyhetssak fra båtinnsamling i Ringebu her

Ole Opseth