ELGJAKT

Fjellstyret har vedtatt bestandsplan for perioden 2022-2025. Denne finner du her.


Det er 31 jaktfelt på statsallmenningen. Det er også den samme terrengfordelingen mellom innenbygds- og utenbygds som tidligere år, d.v.s at 3 felt er utenbygdsfelt og resterende er innenbygdsfelt. Søknadsfrist for neste fireårsperiode er 1. mai 2026.

Fjellstyret har vedtatt "Lokale bestemmelser angående elgjakta 2023", som inneholder detaljerte bestemmelser for elgjakta; jakttid, kvoter og fordelingsmodell, tilleggsdyr, feilfelling, priser, melde- og veierutiner m.m. De lokale bestemmelsene ser du her.

De "Generelle bestemmelser vedrørende elg- og hjortejakt i statsallmenning" finner du her.

Oversikt over jaktfelt 2023.

Elgkvoter 2023.

Kart over jaktfelt på statsallmenningen.

Kart over de tre siste feltene (18, 30 og 31)

Tildelt og felt elg på statsallmenninga

Sett elg på jaktfeltnivå 2023.

Elgvekter siste årene på hele statsallmenningen.

Ku pr. okse.

Sett elg pr. jeger pr. dag.

Felt elg sør for Drevsjø og øst vest for Femund.

Elgvekter øst/vest for Femund

Elgvekter sør for Femund

% Kuer uten kalv av alle elgkuer

Dagsverk pr. felt elg

RÅDYRJAKT

Ordinær rådyrjakt

Engerdal fjellstyre har i sak 28/23 vedtatt opplegget for rådyrjakta på statsallmenningen i 2023:

Ordinær rådyrjakt f.o.m. 02.10 t.o.m. 23.12.

Tildeles enkeltpersoner etter søknad. Det kan i jaktperioden tildeles inntil 50 jaktkort, hvorav inntil 30 forbeholdes innenbygds jegere, mens 20 forbeholdes utenbygds jegere. Tildelt jaktkort gir rett til felling av 1 valgfritt dyr. Pris ordinær jakt er kr 1065,-. De som feller rådyrkilling vil få tilbakebetalt kr 530,- fra fjellstyret ved framvisning av hodet.

Fjellstyret selger «kompiskort», som gir rett til å delta i jakt på annens tildelte dyr under ordinær rådyrjakt, og prisen for dette er kr 320,-.

For ordinær rådyrjakt skal felling rapporteres senest 5 dager etter avsluttet jakt.

Jaktområde:

Hele statsallmenningen er ett jaktfelt.

Krav om ettersøkshund og bestemmelser om godkjent storviltprøve:

De som driver jakt på rådyr skal ha tilgang på godkjent ettersøkshund. Ved tildeling av jakt må jeger framvise dokumentasjon på godkjent ettersøkshund før jaktkort tildeles. Dette betyr at jeger må ha egen godkjent ettersøkshund eller skriftlig avtale med andre som har hund som har bestått krav til godkjent ettersøkshund. Likeledes må avlagt storviltprøve dokumenteres før jaktkort tildeles på rådyrbukk, og på ordinær rådyrjakt dersom rifle skal benyttes.


Jakttid ordinær rådyrjakt: 

F.o.m 02.10 t.o.m 23.12

De som ønsker kompiskort, sender en mail om det fortløpende etter tildeling av jakt.

Bukkejakt

Jakt på råbukk f.o.m. 10.08. t.o.m. 24.9 (“Bukkejakt“):

Tildeles enkeltpersoner etter søknad. Jakten skjer som en avlysningsjakt der jakten avsluttes når 15 bukker er skutt.

Informasjon om felt bukk må umiddelbart meldes til fjellstyret, som så videreformidler informasjon til øvrige jegerne via fjellstyrets hjemmeside. Dersom det er flere enn 45 søkere til jakta, gjøres det en trekking blant søkerne med en fordeling inntil 60/40 mellom innen- og utenbygds jegere. Det betales kr 640,- for tillatelse til å jakte bukk. Dersom bukk felles betaler jeger kr 640,- i tillegg.

Statsallmenningen deles inn i 5 soner for jakt på bukk, for å fordele jegerne utover på allmenningen. Det er mulig å søke bukkejakt i alle 5 sonene, men jegere tildeles kun jakt i en. I søknaden kan de ulike sonene rangeres. og tildeling blir på samme vis som ved tildeling av elgjaktfelt.

Jakttid råbukk:

F.o.m 10.08 t.o.m 24.09

Jaktområde

Statsallmenningen er delt i 5 soner.

Krav om ettersøkshund

De som driver jakt på rådyr skal ha tilgang på godkjent ettersøkshund. Dette betyr at jeger/jaktlag må ha egen hund eller skriftlig avtale med andre som har hund som har bestått de påbudte prøver.

Mal på ettersøksavtale finner du her.

Søknad

Tildeling av bukkejakt, ordinær rådyrjakt skjer etter søknad til inatur.no på vårparten, informasjon om tidspunkt blir lagt ut på hjemmesia. For de som ønsker kompiskort send en forespørsel til post@engerdal-fjellstyre.no

Oversikt over rådyrfelling fra 1991 - 2022 finner du, her.

BEVERJAKT

Beverjakta starter 1. oktober og varer i Engerdal til 15. mai påfølgende år. Tildeling av jaktkort for bever skjer etter søknad. Søknadsfrist for sesongen 22/23 er 20. september 2022. Alle kortene for sesongen 22/23 er solgt.  

Det blir stort sett jaktet på beveren i april/ mai når den er sulten etter vinteren, og det samtidig er lyst tidlig om morgenen og seint om kvelden.

Ønsker du beverjakt på statsallmenningen 2022/2023 må søknad sendes Engerdal Fjellstyre på mail: post@engerdal-fjellstyre.no innen 20. september 2022. Tildelingen vil skje straks etter søknadsfristens utløp. Tildeling skjer ved trekking hvis det er flere søkere enn bevere, og fellingstillatelsene fordeles jevnt mellom innen- og utenbygdsboende. Det er mulig å søke som lag. Søkerne vil få tildelt 1 stk bever pr lag, uavhengig om laget består av 1 eller flere personer. Man kan ikke stå oppført på flere lag. Fellingstillatelsen koster 500,-.Kvote for kommende sesong er 16 bevere.

JAKT PÅ SMÅROVVILT

  • Alle utenbygds som ønsker å jakte smårovvilt må ha et eget kort for dette. Prisen er kr 30,-. Innehar man et annet gyldig jaktkort for statsallmenningen, inngår smårovvilt i dette for samme tidsrom.

  • Alle innenbygds som ønsker å jakte smårovvilt må ha et eget kort for dette. Prisen er kr. 1,-. Innehar man et annet gyldig jaktkort for statsallmenningen, inngår smårovvilt i dette for samme tidsrom.

  • I denne kategorien inngår artene rev, mår, mink, røyskatt, grevling, ekorn, ravn, kråke, nøtteskrike og skjære. Jakttiden følger jakttidsrammene.

Dette kortsalget skjer via inatur.no.

Som et ledd i småviltforvaltningen har vi skuddpremier på noen arter:

  • Rev 600,-

  • Mår 450,-

  • Mink 450,-

  • Røyskatt 200,-

  • Ravn 300,-

  • Kråke 200,-

  • Skjære 100,-

Fremvisning av smårovvilt for skuddpremieutbetaling (på statsallmenningen) kan skje til Engerdal Fjellstyre, Rønningen Camp & Hytter eller Nærbutikken Elgå.

De private viltstellområdene har sine egne skuddpremieordninger.

 Lisensjakt

For å delta på lisensjakt må du registrere deg som lisensjeger i jegerregisteret for hver enkelt rovviltart det enkelte jaktår. Det betyr at registreringen må gjentas ved nytt jaktår eller om man ønsker å jakte på andre rovviltarter enn de som først ble registrert. Registreringen er gratis. Du registrerer deg her.

For å kunne registrere deg som lisensjeger må du:

  • være fylt 18 år

  • ha betalt jegeravgift for inneværende jaktår. Betalingen må være registrert hos Jegerregisteret. Betaler du jegeravgiften via betalingsløsning kan du registrere deg som lisensjeger umiddelbart. Betaler du via post eller bank/ nettbank, må du vente i 2–5 dager før du kan registrere deg som lisensjeger.

  • ha overholdt rapporteringsplikten i henhold til forskrift 18. mars 2005 om forvaltning av rovvilt § 16

Kvittering fra registreringen som lisensjeger i Jegerregisteret skal medbringes under felling/fellingsforsøk. Lisensjegere som jakter med rifle, skal ha med dokumentasjon på gyldig skyteprøve under felling.

Det er ikke krav om rapportering av gjennomført lisensjakt, men alle skutte dyr må rapporteres.

I tillegg til registreringen beskrevet over, må du ha grunneiers tillatelse for å drive lisensjakt. På statsallmenningen i Engerdal har vi gjort det slik at det får du ved å ringe eller sende en mail der du gir beskjed om at du ønsker å drive lisensjakt, så skriver vi deg opp på et skjema over lisensjegere. Har du elgjakt på statsallmenningen, har du tillatelse til lisensjakt gjennom elgjaktkontrakten og trenger ikke grunneiers tillatelse utover dette.

HUNDETRENING

Utenbygdsboende:

Det tilbys treningskort for jakthunder i følgende periode og priser:

Fuglehunder: 21.08 – 09.09. Treningen gjelder hele allmenningen med unntak av Sollerøya i Femund, Galtsjøen Naturreservat, Elgå reinbeitedistrikt (alt areal øst for Femund og nord for Drevsjø).

I perioden 10.09. – 31.03, med unntak av 2.10 til og med 9.10, er hundetrening tillatt på allmenningen med følgende unntak: Sollerøya i Femund, Galtsjøen Naturreservat Elgå reinbeitedistrikt, Bjønnbergan og Bufjellet vest for Femund. All trening av hund er altså ikke tillatt i fra 2. oktober til 9. oktober.

Det selges dags- (kr 75,-) og Sesongkort (kr 440,-).

For hare- og rådyrhunder selges det treningskort for perioden 21.08 – 09.09 og 10.10 - 23.12. Trening tillatt på hele allmenningen med unntak av Sollerøya i Femund Galtsjøen Naturreservat og Elgå reinbeitedistrikt. Døgnkort (kr 75,-) og sesongkort (kr 375 ,-).

For løse elghunder selges det treningskort for perioden 21.08 – 09.09. Trening tillatt på hele allmenningen med unntak av Sollerøya i Femund, Galtsjøen Naturreservat og Elgå reinbeitedistrikt. Døgnkort (kr 75,-) og sesongkort (kr 375,-).

Etter 20. oktober tillater Engerdal Fjellstyre trening av løse elghunder på jaktfelt der jakta er avsluttet på ordinær kvote. Aktuelle jaktfelt kunngjøres på fjellstyrets hjemmeside.

Trening kan skje mot løsing av treningskort.

For løse elghunder kan trening skje fram til og med 23. desember. Trening skal skje etter retningslinjene gitt i “Trening og bruk av elghunder på statsalmenningen” (se link under).

Innenbygdsboende:

Innenbygdsboende gis tillatelse til å trener sine fuglehunder (i perioden 21.08 – 31.03, med unntak av 2.10 tom. 9.10 ), hare-/rådyrhunder ( 21.8 - 9.9 og 10.10 - 23.12) og løse elghunder (i perioden 21.08. – 09.09 og 20.10 - 23.12) vederlagsfritt på hele allmenningen med unntak av Gutulia Nasjonalpark, Galtsjøen Naturreservat og Sollerøya i Femund. For å unngå konflikter i forhold til beitedyr, bør all hundetrening legges til områder der det vanligvis ikke beiter sau eller rein.

Treningskort kjøper du på Inatur.no eller via våre kortselgere.

Linker:

Bestemmelser for trening og bruk av elghunder på statsallmenningen.

 Jakt og fiske i verneområder

Om jakt og fiske i Femundsmarka Nasjonalpark står det i forskriften:

3.2. Jakt er tillatt etter viltlovens bestemmelser og etter reindriftsrettens regler. Bruk av fangstredskaper er ikke tillatt. Nye dyrearter må ikke innføres.

3.3. Fiske er tillatt i samsvar med bestemmelsene i lov om laksefisk og innlandsfisk og etter reindriftsrettens regler. Nye fiskearter eller næringsdyr for fisk må ikke innføres. Forvaltningsmyndigheten kan gi tillatelse til utsetting av fisk fra lokale fiskestammer der dette er gjort tidligere.

 

Om jakt og fiske i Femundslia Landskapsvernområde står det i forskriften:

3.1. Jakt og fiske er tillatt i samsvar med gjeldende lovverk.

 

Om jakt og fiske i Gutulia Nasjonalpark står det i forskriften:

3.1 Vern av dyrelivet

Dyrelivet, herunder hi, hekke-, yngle- og gyteplasser er fredet mot skade og unødvendig forstyrrelse. Utsetting av dyr på land og i vatn er forbudt. Kalking av vassdrag må ha særskilt tillatelse.

3.2 Bestemmelsene i pkt. 3.1 er ikke til hinder for:

a) Jakt på elg etter viltloven eller etter reindriftsrettens regler.

b) Fiske etter lakse- og innlandsfiskeloven eller etter reindriftsrettens regler.

 

Om jakt og fiske i Kvisleflået og Hovdroa Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Jakt, fangst og bruk av skytevåpen er ikke tillatt. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

4. Sanking av bær og matsopp.

5. Fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

6. Jakt og fangst etter viltloven, med unntak av jakt på ender, svaner, gjess og vadere.

7. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Om jakt og fiske i Galtsjøen Naturreservat står det i forskriften:

2. Pattedyr og fugler, herunder deres hi, reir og egg, er fredet mot enhver form for skade, ødeleggelse og unødige forstyrrelser som ikke følger av tillatt ferdsel eller tiltak i medhold av punktene V-VIII. Jakt, fangst og bruk av skytevåpen er forbudt.

Hunder må ikke slippes ut i reservatet.

Nye dyrearter må ikke innføres.

Bestemmelsene i punkt IV er ikke til hinder for:

7. jakt på hjortedyr etter den til enhver tid gjeldende viltlov og forskrifter gitt i medhold av denne

8. bruk av hund under kontroll i forbindelse med utøvelse av tillatt jakt

9. fiske etter den til enhver tid gjeldende innlandsfiskelov og forskrifter gitt i medhold av denne

10. bruk av motorbåt i forbindelse med utøvelse av lovlig fiske

 

Om jakt og fiske i Bjørnberga og Isteren Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

6. Jakt og fangst etter viltloven/reindriftsloven, og fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

7. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Om jakt og fiske i Volaberget og Kvemskjølen Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

5. Jakt og fangst etter viltloven/reindriftsloven, og fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

6. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Om jakt og fiske i Grøvelsjøen Naturreservat står det i forskriften:

Ingenting.

 

Om jakt og fiske i Bjørkodden Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3, nr. 1-3, er ikke til hinder for:

5. Jakt og fangst etter viltloven, og fiske etter lov om laksefisk og innlandsfisk.

6. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

Om jakt og fiske i Flensmarka Naturreservat står det i forskriften:

2. Dyrelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot skade og ødeleggelse. Utsetting av dyr er ikke tillatt.

Bestemmelsene i § 3 nr. 1-3 er ikke til hinder for:

5. Jakt og fangst etter viltloven og reindriftsloven, og fiske etter lov om lakse- og innlandsfiskloven.

6. Oppsetting av midlertidige, mobile jakttårn for storviltjakt.

 

Oppsummering:

For å oppsummere kan man jakte og drive fangst etter viltloven og reindriftsloven, samt fiske etter innlandsfiskeloven, i alle verneområder i Engerdal med følgende unntak:

-          Femundsmarka Nasjonalpark – ikke tillat med fangstredskaper, kun jakt.

-          Gutulia Nasjonalpark – kun lov til jakt på elg, annen jakt og fangst er forbudt.

-          Kvisleflået og Hovdroa Naturreservat - jakt på ender, svaner, gjess og vadere er forbudt.

-          Galtsjøen Naturreservat – kun lov med jakt på hjortedyr.