LightWEB
LightWeb

HYTTER


UTLEIE HYTTER
Engerdal fjellstyre har pr 1. februar 2015 tre utleiehytter/buer. Dette er Kvolvbua i det populære fiskeområdet Sømåkvolvet, ei enkel hytte med gode fiskemuligheter rett utenfor døra tilknyttet fjellstyrets harrklekkeri ved Isterfossen og den nyrestaurerte Hognsjøbekkbua, med fin utsikt utover Kvisleflået naturreservat.

Sømåkvolvbua
Kvolvbua ligger vest for Isteren i det kjente fiskeområdet Sømåkvolvet. Her ligger det ørret og røyetjern bak hver haug. Hytta ligger i åpen furuskog 100 meter fra Øvre og Nedre Pulltjern. Sommerstid er det ca. 30 min. gange inn til bua på fin sti i lett terreng. Bua har gass og solcelle og det er 2 soverom med til sammen 4 senger, men det er fullt mulig å ligge 4 personer på benkene i stua i tillegg. Hytta leies ut for 700 kr pr døgn (50 % tillegg i påsken). Kast deg rundt, hytta blir tidlig booket.
Bestill hytta via inatur.no her.
Isterfossbua
Isterfossbua ligger der Isterfossen møter Galthåen. Isterfossen, Galthåen, Galtstrømmen og Galtsjøen er velkjente navn hos enhver sportsfisker. Hytta har et rom og 4 sengeplasser med ovn, strøm og kokemuligheter. Fra våren 2011 følger en solid robåt, med årer og oppankringsmuligheter, med på leie av hytta. Leie av hytta bør være et veldig godt utgangspunkt for de som ønsker å komme i kontakt med virkelig stor harr, sik, ørret eller gjedde. Gjeldende norgesrekord på sik er fra Galtsjøen! Isterfossbua kan leies for kr 600,- pr døgn inkludert robåt.
 
             

Hognsjøbekkbua
Fjellstyret har overtatt ei gjeterbu helt sør på statsallmenningen ved Hognsjøbekken og Hogna, beliggende ca 100 meter fra fjellveien Kvilten - Nysetra. Fra Hognsjøbekkbua er det fin utsikt utover Kvisleflået og Hovdlia naturreservat. Opp til det kjente fiskevannet Hognsjøen er det ca 2,5 km. Gode muligheter for småviltjakt og fjellvandring på oppmerkede stier. Bua har fire sengeplasser og gass for tilberedning av mat. Hytta leies ut for 700 kr pr døgn (50 % tillegg i påsken og i førsteperioden av småviltjakta).

 
ÅPNE LJØRBUER

I gamle dager var husværene som ble brukt under jakt, fiske, utmarksslått og skogsarbeid små, enkle buer/koier laftet opp av skogen på stedet. Veggene ble tettet med mose. Buene hadde åre (ildsted) av stein midt på gulvet, og et hull i taket, ”ljørhølet”, der røyken kom ut. Taket var som oftest tekket med never og torv eller med kløvde stokker, ”halvkløvninger”. Innvendig langs veggene enkle trebrisker til å sitte/ligge på. Dette var enkle utmarkshusvær – kalde om vinteren, men langt bedre enn å ligge under åpen himmel. De var i aktiv bruk helt til om lag 70 – 80 år siden. Buene vitner om tøffe levekår for våre forfedre i en barsk natur.

Engerdal fjellstyre har siden ca. 1990 restaurert en rekke slike enkle villmarkshusvær rundt om i statsallmenningen. Det er i dag hele 22 åpne buer og ljørbuer på statsallmenningen. Her kan turgåere, bærplukkere, jegere, fiskere og andre gå inn, fyre opp på åren og ha en koselig rast, slik generasjonene før oss har gjort. Noen få av de restaurerte buene har tregulv og ovn og representerer slik neste steg i utviklingen av skogshusvær. Ei overnatting er helt i orden, men fjellstyret ser helst at buene ikke brukes til lengre opphold.

Oversikt over hvor du kan finne ljørbuene kan du se på dette kartet. Fjellstyret har skiltet med buenes navn på veiene hvor det er naturlig og ta utgangspunkt, slik at de skal være enkle å finne.
Den åpne Røosbua er velkjent for fiskere i Femundsmarka nasjonalpark. Mang en fisker har nok søkt ly her i påvente av rutebåten FemundII.Kjølvollen er et fint turmål med utgangspunkt fra Småsjøvollen mot Elgå.Ljørbua er relativt nylig restaurert av fjellstyret.Århovdbua ved Århovdtjønna nord for Isteren er et velkjent turmål for sømådølene. Bua er noe finere enn ei vanlig ljørbu.


Pikkrøvbua er, navnet til tross, ei idyllisk ljørbu i Kvisleflået naturreservat sør for Drevsjø. Åpen for allmenheten.

Foto: Jan Nordvålen


 
 
 
 
 
 
 
ENGERDAL FJELLSTYRE

Hyttveien 45
2443 Drevsjø

Tlf 62459177

post@engerdal-fjellstyre.no
 
 
 
 
 
 

 

© LightWeb